Nie każdy z nas przepada za smakiem karpia, wielu może przeszkadzać jego mulisty posmak, jednak ryba ta jako jedna z pierwszych pojawiła się w pierwszej książce kucharskiej napisanej przez Stanisława Czernieckiego w XVII wieku. To właśnie on rozsławił karpia i przedstawił w swojej książce 100 postnych przepisów z rybą - karpiem w roli głównej. Jako Polacy, jesteśmy tradycjonalistami i karp pojawia się na wigilijnym stole przede wszystkim smażony, rzadko pieczony, jako karp w galarecie. Karp serwowany jest również w postaci zupy rybnej. Hodowlą karpia zajmowano się od wieków, już w XII wieku znane były stawy milickie, ale dopiero w 1880 roku wyhodowano karpia królewskiego, który charakteryzował się małą głową i dużą ilością mięsa. To właśnie karp królewski zajmuje główne miejsce na naszych stołach wigilijnych. W Polomarket w okresie przedświątecznym kupimy filet z karpia, karpia patroszonego i karpia w galarecie.